Workshop van Susan Smit

Het magazine Wendy pakte onlangs flink uit met meerdere winacties. Nu ben ik niet zo van de crèmepjes en smeerseltjes en ook met sieraden maak je mij niet blij, maar één van de prijzen was een workshop Erotische Verhalen Schrijven bij Susan Smit thuis aan de keukentafel. Dat zag ik wel zitten!

Susan is voormalig fotomodel, heeft meerdere boeken geschreven en is vaste columniste bij het magazine Happinez. Aangezien ik mijn eigen schrijfstijl nog niet helemaal gevonden heb en het liefst verschillende vormen van schrijven wil uitproberen, leek dit mij de perfecte kans.
Het enige dat je hoefde te doen om mee te dingen, was een mail met motivatie sturen. Die had ik natuurlijk binnen vijf minuten klaar…

Naar Amsterdam
Vlak daarna kreeg ik het mailtje met het verlossende antwoord; ik zat bij de zes mensen die vandaag bij Susan Smit thuis in Amsterdam werden uitgenodigd voor de workshop.
Ik was ontzettend zenuwachtig, maar dat bleek nergens voor nodig. Wat een ontzettend lieve, mooie en warme vrouw is dit! We kregen een warm onthaal met koffie, thee en gebak en er werd gezellig gekletst. Nadat alle deelnemers zich hadden voorgesteld, las Susan wat voor uit eigen werk en gaf ze ons tips voor het schrijven.
Het meest interessant vond ik toen ze sprak over hoe het toch een beetje gekkig is om een erotische scène te schrijven, omdat mensen al gauw zullen denken dat je put uit je eigen ervaringen. Wat natuurlijk nergens op slaat, want er zijn tenslotte ook maar weinig thrillerschrijvers die ook in het echt iemand vermoord hebben.
Haar tip was om er in elk geval maar niet teveel over na te denken over het feit dat je ouders die scènes waarschijnlijk ook gaan lezen.

Zelf aan de slag
Daarna was het onze beurt. We kregen de opdracht om, zo even snel uit de losse pols, een deel van een verhaal te schrijven. Dit hoefde niet perse erotisch te zijn, maar hé, daar was ik hier tenslotte voor, toch? Het verhaal mocht gewoon ergens beginnen, dus ook midden in een scène en we kregen een half uur de tijd. Daarna zouden we onze verhalen door elkaar laten lezen en bekritiseren.

susansmit

Het was een hele leuke oefening, vooral omdat het onderwerp en de loop van het verhaal helemaal vrij stonden. Ik heb behoorlijk wat zitten schrijven en nog meer zitten schrappen, maar uiteindelijk is het me gelukt om iets op papier te krijgen. Ik kreeg er leuke complimenten op van de mede-schrijvers en ook hun stukjes waren grappig of ontroerend.
Al met al was het een ontzettend leuke workshop en de opgedane ervaring is in elk geval handig voor het geval ik ooit eens een erotische scene moet schrijven voor een verhaal.
Susan kondigde trouwens gelijk aan dat ze vaker dit soort workshops wil organiseren, dus als je van schrijven houdt en de kans krijgt, raad ik je dit absoluut aan!

Mijn stukje tekst
Hieronder lees je wat ik in die korte tijd in elkaar heb gebrouwen. Er zit geen einde aan, maar dat hoefde ook niet en was gezien de tijdsdruk ook niet echt mogelijk. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

* * * * * * * * * * * * *

Ze huivert als haar voet het koude laminaat raakt. Terwijl ze haar hand uitsteekt om haar blouse van de stoel naast het bed te pakken, twijfelt ze halverwege. Een seconde lang blijft haar hand in de lucht zweven, alsof ze een tovenaar zonder toverstaf is. Een besef dringt tot haar door. Het besef dat ze voor het eerst in lange tijd niet de behoefte heeft om haar naakte lichaam te bedekken. Niet voor hem in elk geval.
Zonder dat ze het zelf doorheeft, streelt ze met haar hand over haar eigen tepel, terwijl ze terugdenkt aan de afgelopen twee uur. Haar vingers volgen het pad dat de zijne die middag hebben verkend en een vlaag van opwinding spoelt over haar heen bij de herinnering.
Achter haar rug voelt ze hoe het gewicht op het matras verplaatst wordt. Twee stevige, warme handen grijpen haar heupen en trekken haar naar achteren, terug het bed in. Zonder iets te zeggen drukt hij zijn lippen op de hare en dwingt haar met het puntje van zijn tong om hem binnen te laten. Gewillig geeft ze zich aan hem over en voelt feilloos aan welke rol hij nu aanneemt. Ze speelt het spel mee en verandert van verleidster naar lustobject. Deze keer is hij de baas.
Ze laat zich door hem temmen, staat toe dat hij een kant van haar ziet die altijd goed verborgen blijft. Terwijl zijn lippen hun weg naar beneden vinden, over haar borsten, langs haar navel, voelt ze iets herkenbaars. Onder zijn vochtige mond, achter zijn cirkelende tong, kriebelt er iets. Iets waarvan ze dacht dat het dood was, iets dat er niet zou mogen zijn.
In een fractie van een seconde schiet de paniek vanuit haar tenen omhoog en doet haar verstijven alsof ze in een bak met ijswater springt.

susansmit2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s