Het Verlangen (filmrecensie)

Henk en ik zijn allebei stiekem een klein beetje verliefd op Chantal Janzen, dus de film ‘Het Verlangen’ stond bij ons hoog op het ‘die-moeten-we-eens-kijken’ lijstje.
Nu heb ik zelf over het algemeen niet zo heel veel met Nederlandse films – het is het voor mij altijd net niet helemaal – maar voor Chantal maken we graag een uitzondering. Ik had het geluk dat ik de dvd won bij een Facebook-actie, dus een mooie gelegenheid om daar een stukje over te schrijven.

Het verhaal
‘Het Verlangen’ gaat over ietwat simpele schoenenverkoopster en wannabe-schrijfster Brigitte Hooijmakers (Janzen), die een slecht manuscript aan de broers Marc en Boudewijn van uitgeverij Goudemondt probeert te slijten. Brigitte ziet er leuk uit, is gedreven en zou het perfect doen in de media, maar schrijven kan ze helaas niet. Tegelijkertijd biedt de stotterende en niet bepaald oogstrelende Herman zijn literaire meesterwerk aan bij dezelfde uitgever en de broers bedenken een plan. Het boek wordt gedrukt, met Brigitte’s naam op de cover als schrijfster. Hiervoor moet ze qua intellect wel een transformatie ondergaan, om haar voor te bereiden op de media-aandacht die ze zal gaan krijgen. Uiteraard moet ze ook het boek zelf lezen, dat zij ‘fucking dik en moeilijk’ vindt.
Het boek wordt uiteindelijk een bestseller en Brigitte geeft het ene na het andere interview, maar dan wil Herman ineens erkenning voor zijn creatie en begint hij terug te krabbelen.

Lekkere rom-com
Hoewel de film zowel het komische als het romantische aspect goed raakt, is het ook leuk om de satire richting het uitgeverswereldje te zien die er in is verwerkt. Deze film laat zien hoe belangrijk uiterlijk en uitstraling toch nog is, zelfs al ben je nog zo goed in wat je doet. Het literaire wereldje wordt leuk op de hak genomen, al had dat in mijn ogen nog wel iets meer gemogen.
Chantal Janzen speelt haar rol goed en is grappig als altijd. Helaas blijft het personage ondanks dat wat vlak, want hoewel Brigitte met een Amsterdams accent praat, blijft het Chantal Janzen. Peter Bolhuis is daarentegen wel heel overtuigend als de sneue schrijver Herman. De rest van de cast blijft wat achter bij deze twee.
Het verhaal an sich is uiteindelijk gewoon een heerlijke zoete rom-com, met hier en daar een lekker duister randje en een verrassende plot twist. De vraag in dit verhaal; hoe ver ga je voor succes, voor erkenning en om een geheim te beschermen, wordt leuk uitgewerkt. Voor een Nederlandse productie valt het in elk geval niet tegen.
‘Het Verlangen’ is een echte feel-good film die een kijkje geeft in het wereldje van glitter en glamour, maar ook in de donkere kant van het schrijversvak.

Als je een schrijfdroom hebt, van schoenen en mooie kleding houdt, of gewoon een avondje lekker op de bank wilt relaxen zonder al te veel na te hoeven denken, is dit een echte aanrader.

Deze recensie is op eigen initiatief geschreven en dit bericht is op geen enkele wijze gesponsord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s