Do, or do not. There is no try!

Het is weer zover. 30 december. De één-na-laatste dag dat we van onszelf mogen roken, drinken, schelden, snoepen etc. Na morgenavond om middernacht gaan we ons leven drastisch veranderen. Echt! Deze keer gaat het lukken!
Althans, voor een week of twee dan…

Daarna verdwijnen de voornemens weer ergens in een lade. Zo één die iedereen thuis heeft: met batterijen, rolletjes plakband, losse elastiekjes, sleutels waarvan je niet meer weet wat ze openen en stekkers van telefoons van tien jaar geleden. Naast de voornemens van voorgaande jaren, die verdacht veel lijken op het nieuwe lijstje.
Zelf doe ik er niet meer aan, die goede voornemens. Twee jaar geleden besloot ik, na een reeks mislukte lijstjes, om het anders aan te pakken.

Ik wil bijvoorbeeld afvallen, maar ik houd nu eenmaal van lekker eten. Ik word chagrijnig van lijnen en heb een hekel aan sporten, dus heb ik me er bij neergelegd dat het er best mee door kan zolang ik nog in mijn huidige broeken pas. (Oké, heel af en toe heb ik nog een ik-MOET-afvallen-aanval, maar die zijn gelukkig schaars en snel weer voorbij.)
Ik zou ook een betere vriendin willen zijn voor mensen om me heen en nieuwe vriendschappen willen sluiten. Maar feit is nu eenmaal dat ik een ramp ben in het onderhouden van bestaande contacten en wat nieuwe contacten betreft de sociale vaardigheden heb van een autistische vis met misantropie.
“Een betere vriendin zijn” en “afvallen” zijn dus prachtige voornemens voor het komende jaar, maar in mijn geval bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Die veranderingen houd ik namelijk nooit vol en dat brengt alleen maar teleurstelling met zich mee.
In plaats van een lijst met goede voornemens, maak ik nu elk jaar een Bucket List. Nog steeds een lijstje, maar dan met korte-termijn doelstellingen en eenmalige acties die minder inspanning kosten en waar ik juist energie van krijg, in plaats van zelfmartelingen of dingen waar ik het hele jaar aan vast zit.

“Een high tea met mijn dochter” vind ik een leuk voorbeeld. Heb je het geld niet om dat buiten de deur te doen, dan organiseer je het zelf thuis. “Iemand blij maken zonder er iets voor terug te verwachten” is ook makkelijk. “Die ene moeder op het schoolplein een complimentje geven omdat ze (een) leuk(e) jas/schoenen/broek/hoofd heeft.” Zo gefixt en wie weet wat voor gezellig gesprek er uit voort komt!
En in mijn geval: “Voor het eerst in jaren weer mijn verjaardag vieren”. De uitnodigingen zijn al verstuurd! Of: “Met mijn man eindelijk die Star Wars marathon houden omdat hij dat zo graag wil”. Check. Het kostte een dag van mijn leven, maar ik heb er wel iemand heel blij mee gemaakt. En dat geeft energie!

YODA-FIGUREHet zijn geen grote veranderingen waarmee je ineens je complete karakter om hoeft te gooien, maar klein beginnen is soms het begin van iets groots. Je kunt een Bucket List maken per week, per maand of zelfs per seizoen. Langer dan dat zou ik niet aanraden. Hierdoor kun je meer afstrepen, wat weer energie geeft om het volgende punt op je lijst op te pakken. Geen voornemens meer, maar gewoon doen!
Zoals een wijs groen mannetje met puntoortjes eens zei: “Do, or do not. There is no try”.

Succes, en may the force be with you.

(Gebaseerd op mijn column “Do or do not” uit Het Kompas, december 2015)

6 gedachtes over “Do, or do not. There is no try!

  1. Hé kijk nou.. een goed-voornemens-blog (maar stiekem ook weer niet) waar ik iets mee kan! Goeie ideeën noem je op. Ik heb geen dochter, maar wel een vriend die me een cultuurbarbaar durfde te noemen, de laatste keer dat we het over Star Wars hadden.. Dus bij deze ‘jat’ ik die mooi mee 😉 Leuk om mee aan de slag te gaan, zonder de wetenschap dat mislukking hoe dan ook je kop eraf bijt.
    De beste wensen hebben we al uitgewisseld, maar toch ook nog heel veel plezier met je bucket list! 🙂 x

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s