De edele kunst van not giving a f*ck (boekrecensie)

Voor de kerst kreeg ik van ‘Henk’ het boek “De edele kunst van not giving a fuck”. Normaal gesproken moet ik hem wekenlang van tevoren al voorkauwen wat ik graag wil hebben, waar hij het kan kopen en wat de levertijd is omdat hij anders geen idee heeft, maar om dit boek had ik niet gevraagd. Imagine my surprise toen ik het uitpakte!
‘Ik ging iets anders bestellen en toen zag ik deze en ik wist zeker dat dit iets voor jou was’, was zijn uitleg. Zoals (bijna) altijd, had hij het goed. Ik heb dit boek in twee dagen tijd uitgelezen en het was precies wat ik nodig had.

Ik heb een hekel aan zelfhulpboeken. Mensen die mij vertellen wat ik moet doen en hoe ik het moet doen, terwijl ze negen van de tien keer komen met dingen die óf iedereen weet, óf die complete onzin zijn.
‘Drink meer water’. ‘Ga vaker sporten’. ‘Een ei is de menstruatie van de kip’. ‘Een mens kan best op 500 calorieën per dag leven en daarnaast dagelijks 3 uur sporten, er fantastisch uitzien, het huishouden doen, de kinderen entertainen, vijf taarten bakken en negen uur werken want wij zijn power-vrouwen!’

Het boek ‘De edele kunst van not giving a fuck’ is anders. Het is dan ook geen zelfhulpboek, of eigenlijk is het dat wel, maar goed vermomd als grappig verhaal over het leven van een 33-jarige blogger uit Amerika die zijn eigen verhaal en inzichten deelt.

fuckboekDe tekst op de achterflap geeft het al goed weer:
“Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend.”

Juist omdat het boek niet is geschreven als informatief en belerend, maar als een persoonlijk verhaal, wil je verder blijven lezen. Je wilt weten hoe het afloopt met bepaalde mensen. Mark Manson gebruikt veel grappige voorbeelden en is verbazingwekkend openhartig. Hij zet zichzelf niet neer als de perfecte kerel die de lezer wel eens zal vertellen hoe die net zo perfect kan worden. De teksten zijn realistisch en verfrissend verhelderend. Manson komt met situaties uit zijn eigen leven, die hij zelf verkeerd heeft aangepakt en legt uit hoe dat beter kan. Hij vertelt hoe hij tot bepaalde inzichten is gekomen en omschrijft dat op zo’n toegankelijke en sympathieke manier, dat iedereen begrijpt wat hij bedoelt.
Er komen veel onderwerpen aan bod in het boek. Van falen, angst en geluk, tot nee leren zeggen en de dood.

Kortom: ik heb dit boek met veel plezier gelezen en ik kan het aanraden aan iedereen die geen nee kan zeggen, zich overal te druk om maakt, teveel piekert of nachten wakker ligt over een gesprek dat drie jaar geleden heeft plaatsgevonden. Ik had zelf last van al deze dingen, plus een paar extra. Sinds ik dit boek heb gelezen voel ik me rustiger, zeg ik makkelijker nee en kan ik dingen beter loslaten zonder er nachten van wakker te liggen. Dat zal eerder te danken zijn aan een combinatie van factoren (zoals de therapie ivm mijn Burn-Out), maar ik kan oprecht zeggen dat het boek me in zekere mate heeft geholpen en ik zo nu en dan in bepaalde situaties nog even terug denk aan bepaalde passages.

Yup; Henk heeft een goede keuze gemaakt. Levert hem weer extra punten op. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s