Weet je nog (boekrecensie)

Pauline is 35 jaar, heeft een zoontje van 5 en haar man is net bij haar weg. Ondanks dat hij zegt dat hij niet meer van haar houdt, blijft Pauline geloven dat hij bij haar terugkomt.
“Ik heb Ben een miljoen keer gebeld om te zeggen dat ik van hem houd. Ik heb hem gesmeekt, heb een etentje geëist en geprobeerd zijn gevoelens weer aan te wakkeren. Ik heb zelfs een selfie met een onbekende gemaakt in de kroeg om op Facebook te zetten. Ik denk dat ik alles heb geprobeerd…”

Virginie Grimaldi is een Franse blogger en schrijfster en “Weet je nog” is haar eerste boek dat in Nederland wordt uitgebracht.

Nadat je als lezer wordt voorgesteld aan alle personages, volg je het leven van Pauline en hoe zij omgaat met de scheiding van haar man. Uiteindelijk besluit ze hem brieven te gaan schrijven met herinneringen uit hun leven samen, waardoor je steeds meer te weten komt over hun verleden. Ook speelt de moeizame relatie met Pauline’s familie een rol, maar als ze met z’n allen op vakantie gaan, worden steeds meer onderlinge verhoudingen duidelijk en komen weggestopte frustraties aan de oppervlakte.

Toen ik net in dit boek was begonnen, plaatste ik op Instagram een foto met daarbij de tekst: “Een heerlijk grappige feel-good roman waarbij ik regelmatig hardop moet lachen!”
Dat meende ik absoluut; er zitten ontzettend veel grappige en soms ook pijnlijk gênant herkenbare momenten in het verhaal. Op dat moment was ik ongeveer op de helft en riep ik om de paar bladzijden naar Henk hoe fantastisch ik het boek vond.

Een dag later, toen ik op 2/3 was, zat ik tranen met tuiten te huilen. Ik was haast ontroostbaar en schreeuwde tegen Henk dat ik het helemaal geen leuk boek meer vond.
“Het is STOM! Een STOM BOEK! Snif! Even mijn neus snuiten, dan kan ik snel verder lezen. Wat een STOM boek!”
Het is namelijk allemaal heel erg leuk en grappig als je het verhaal van één kant hoort. Maar als de andere personages zich ermee gaan bemoeien en de hoofdpersoon confronteren met de feiten die zij weg heeft gelaten omdat die te pijnlijk zijn, wordt het een heel ander verhaal.
Van een grappige feel-good roman veranderde het boek ineens in een zeer gevoelig en diepgaand verhaal waarin duidelijk wordt dat er altijd meerdere kanten aan een situatie zitten.

Ondanks (of juist dankzij) alles, ben ik verliefd geworden op dit boek. Het is één van de beste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen. Ik houd ervan als ik verrast word, nadat ik denk dat ik weet hoe het zit. Ik houd ervan als ik mee ga leven met de personages (nu is Pauline net zo oud als ik en heb ik een dochter in dezelfde leeftijd, dus dat is niet moeilijk) en ik houd ervan als mijn emoties worden aangesproken.
Alles bij elkaar kan ik zeggen dat dit nog steeds een luchtige feel-good roman is, alleen dan met een diepgaande twist. Ik heb genoten van dit boek en Virginie Grimaldi heeft er in Nederland in elk geval een fan bij!

weetjenogboek
Auteur: Virginie Grimaldi
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401607889
Verschenen: december 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s