Blue Monday; feit of fabel?

In 2005 besloot de Britse psycholoog Cliff Arnall dat de derde maandag van januari (vandaag dus) de meest deprimerende dag van het jaar is. De reden hiervoor zou zijn dat de feestdagen voorbij zijn, de financiële balans is opgemaakt voor de dure feestdagen, de vakanties mijlenver weg lijken en de meeste goede voornemens sneller zijn gesneuveld dan een porseleinen kopje in een moshpit.

Persoonlijk denk ik dat meneer Arnall best een punt heeft, maar dat het door de media behoorlijk wordt opgeblazen. Deze maandag is in mijn ogen namelijk niet meer of minder deprimerend dan andere maandagen. En dan heb ik het even niet over vrije maandagen, die zijn fantastisch, maar gewone, ordinaire werk-maandagen.

Normaal gesproken sta ik er dan ook helemaal niet bij stil of het een blauwe, paarse of knalgroen-met-oranje-randje-en-roze-stippen maandag is, maar aangezien je vandaag overal wordt doodgegooid met de term “Blue Monday” en de redenen waarom je in een hoekje zou gaan moeten huilen tot het voorbij is, ga je je vanzelf depressief voelen.

Tijd om te gaan omdenken!
Zoals ik het bekijk: de dure maand is voorbij, dus vanaf nu wordt het alleen maar goedkoper! De winterfeestdagen zijn misschien voorbij, maar we gaan richting de lente en dat betekent heul veul vrije dagen zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en noem-het-maar-op. Joepiedepoepie!
Die goede voornemens, daar deed ik toch al niet aan (lees deze blog maar) en de vakantie is niet mijlenver weg, maar komt juist steeds dichterbij! Twee weken geleden was de zomervakantie nog ‘volgend jaar’; nu is het DIT JAAR!

Voor mij is Blue Monday juist een leuke dag; twee jaar geleden mocht ik op ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ iets heel tofs doen. Ik mocht namelijk een paar stemmetjes inspreken voor de animatiefilm “Frankie en de Noottoestand”. Een ontzettend leuke ervaring waar ik elke blauwe maandag met veel plezier aan terug denk. Ook jij kunt vandaag mooie herinneringen maken en leuke dingen doen, net zoveel als morgen, overmorgen en volgende week.

Kortom: je hebt reden genoeg om net zo te genieten (of net zo chagrijnig te zijn) vandaag als op elke andere maandag. Tenzij je natuurlijk gewoon een excuus wilt om de telefoon uit te zetten en op de bank onder een dekentje te kruipen met een goed boek en een mega-plak chocolade. In dat geval ben ik het helemaal met je eens; het is tenslotte Blue Monday, je hebt helemaal gelijk!

winnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s