Snoepbeleid en traktatieprotocol

Afgelopen zondag hebben we met zijn allen smakelijk gelachen om de serie De Luizenmoeder, toen de traktatie van perenmuizen veranderde in ‘perenmolletjes’, omdat er volgens het traktatieprotocol geen oogjes van drop op mochten. De reden waarom we daar allemaal zo hard om moesten lachen, is omdat dit – zoals zoveel dingen in deze serie – ontzettend herkenbaar is. Zo ook hier in huis…

Vorig jaar moest ‘Truus’ vanwege mijn werk sporadisch overblijven op school. Als ze thuis haar lunch netjes op heeft, mag ze van mij een snoepje uit de snoeppot pakken. Beter gezegd: dan moet ik haar er aan herinneren om een snoepje te pakken, omdat anders met kerst de paaseitjes nog in de pot zitten en met Sint-Juttemis de chocolade kerstman een keertje aangebroken wordt. Om maar niet te spreken over het snoep dat ze mee naar huis krijgt met traktaties, van opa en oma, van de buurvrouw en ga zo maar door. Snoep dat ik van haar niet weg mag gooien als het schreeuwend het kastje uit komt lopen, maar dat ze uit zichzelf ook nooit zal pakken. Daarom deed ik voor op de overblijf zo nu en dan ook een kleine verrassing in haar lunchtrommeltje, meestal in de vorm van een zakje gummibeertjes of twee snoephartjes. Op een dag werd ik hier over aangesproken door één van de juffen, want dit was tegen de regels.

Ik ben een loedermoeder, ik weet het. Het is een schande; straks raakt mijn kind verslaafd aan suiker, wordt ze dik of rotten haar tanden uit haar mond.
(Voor de duidelijkheid; ze is zo’n sprietje dat de broeken van haar vormeloze billen af zakken en ze neemt elke dag een flesje water mee naar school voor in de pauze, want dat vindt ze lekkerder dan siroop of een pakje.)
Maar toen ik doorvroeg, kreeg ik te horen dat de reprimande daar niet eens om ging. Nee, het ging er om dat “de andere kindjes dan ook een snoepje willen”. Waarschijnlijk krijgen de andere ouders precies dezelfde reden te horen, waardoor de regel als vanzelf in stand blijft, maar ik stond perplex om deze uitleg.

Dus omdat de andere kinderen géén snoepje krijgen voor na hun boterham, mag mijn kind dat ook niet?
Hey, ik ben echt geen modelmoeder, ik doe ook maar wat en mijn dochter kan soms net zo’n verwend krengetje zijn. Maar jongens, kunnen we alsjeblieft weer kinderen met ballen gaan kweken? Kinderen die we gewoon leren omgaan met teleurstellingen?
We stevenen straks af op een generatie met volwassenen waarin niemand meer een mooi huis of leuke auto mag hebben, “want dan willen de andere mensen dat ook”. Een generatie waarin iedereen die meedoet aan de Olympische Spelen automatisch een gouden medaille krijgt, want “iedereen is een winnaar en iedereen is even speciaal”.

Toevallig had ik die bewuste dag twee blokjes kaas uitgestoken met een koekjesvorm en in haar trommeltje gedaan (niet omdat zij daar om had gevraagd, maar omdat ík vond dat ze dat verdiende), dus ik hield mijn hart vast voor als “de andere kinderen” dát zouden zien. Heb ik straks al die ouders op mijn dak, want Pietje en Lientje hebben nu elke ochtend een tantrum omdat zij ook hartjeskaas willen.

Als dat gebeurt ga ik serieus overwegen om expres elke dag een uur eerder op te staan zodat ik mijn dochter vers zelfgebakken brood in een kunstig gevulde bento-box met huisgemaakte vegetarische, glutenvrije, linksgedraaide groentemuffins met zelfgekweekte quinoa en lijnzaad zonder toegevoegde suikers mee kan geven. Hebben die andere ouders ook weer wat te doen.

Dát, of ik geef de volgende keer onze snoeppot mee, zodat ‘Truus’ iedereen op de overblijf kan trakteren. Maar op de één of andere manier heb ik zo het idee dat me dat ook niet in dank afgenomen zal worden…

Gebaseerd op mijn column ‘Betutteling’
(Het Kompas, 2016)

* * * * * * * * * *

winnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s