‘Twee meneren die gaan trouwen!’

Er is de afgelopen dagen nogal wat te doen geweest over de posters van SuitSupply. Je weet wel; die ‘schandalige’ foto van twee kussende mannen. En om het allemaal nog even een tikkeltje erger te maken, kwam H&M er nog eens dunnetjes overheen met een blote-schouders-campagne die extra stof deed opwaaien. Niet vanwege de blote schouders, maar vanwege de twee kussende dames op de foto. Wat moeten we daar nou van vinden met z’n allen? Vulgair? Schadelijk voor kinderen? Een slimme reclamestunt?

Dat het hier om een hele slimme en goed geslaagde marketingtruc gaat, staat buiten kijf. Ik denk ook dat er he-le-maal niemand is die gelooft dat SuitSupply (of H&M) deze posters heeft gemaakt met als doel ‘bewustwording en verdraagzaamheid creëren in de maatschappij ten opzichte van mensen die op hetzelfde geslacht vallen’.
Dus laat ik die discussie even lekker voor wat-ie is en concentreer ik me op één van de meest aangehaalde argumenten van de tegenstanders.
Één die mij, als ouder zijnde, ook aan gaat en wat onder andere luidkeels werd geroepen bij deze mislukte protestactie in Nijmegen: ‘Het hoort niet in de openbare ruimte waar kinderen het ook kunnen zien.’

Ver-schrik-ke-lijk.
Stoute kledingmerken met hun vieze posters en stoute mensen van hetzelfde geslacht die hun affectie ten opzichte van elkaar tonen. Hoe durven ze. Die arme kinderen.
Hoe moeten we die tere zieltjes dit soort beelden in hemelsnaam uitleggen?

Als moeder van een zesjarig meisje heb ik daar dus, naar aanleiding van deze vraag, ook over na zitten denken. En ik kwam tot de volgende conclusie:
‘Wat valt er uit te leggen?’
Vergeet niet dat kinderen een stuk meer open minded zijn dan wij (vaak) bekrompen volwassenen. Kinderen denken nog veel minder in hokjes. En als je kind wel om een uitleg vraagt bij het zien van twee zoenende mannen of vrouwen, is het antwoord in mijn ogen heel simpel: ‘Die twee mensen zijn verliefd op elkaar, dus geven ze elkaar een kusje.’

Toch was ik wel heel benieuwd hoe mijn eigen dochter zou reageren bij het zien van de bewuste foto van SuitSupply. En als de volkomen onverantwoordelijke, losgeslagen moeder die ik ben, offerde ik – in het kader van de wetenschap – mijn ziel en die van haar op en hield ik haar de foto voor, mij uiteraard zeer bewust van de eventuele risico’s waaraan ik haar daarmee blootstelde. Ik bedoel; ze had een trauma op kunnen lopen of zelfs spontaan lesbisch kunnen worden!
Anyway: dat gesprekje ging dus zo:

27dc0951-5a77-4ad7-9b69-045b8ed045af
Ik: ‘Kijk eens? Wat vind jij van deze foto?’
Dochter: ‘Ik vind het bankje met de paarden mooi!’
Ik: ‘Ja, mooi hè? En wat zie je nog meer?’
Dochter: ‘Twee meneren die met elkaar gaan trouwen.’
Ik: ‘En vind je dat niet gek?’
Dochter: ‘Nee, dat vind ik mooi!’

Ik plaatste dit op mijn Facebookpagina en direct volgden meer ouders die het testje deden met hun eigen kind om vervolgens hun antwoorden onder mijn stukje te plaatsen. Wat opvalt, is dat de kinderen allemaal vooral geïnteresseerd waren in a)de paarden, b)waar de foto genomen was en c)wie die twee mensen zijn.
Ik kan u verzekeren: alle kinderen hebben het allemaal overleefd en voor zover bekend heeft geen van hen een trauma opgelopen. Of ze door blootstelling aan deze foto’s zelf besmet zijn geraakt met het homo-virus is nog niet bekend; de tijd zal dit moeten uitwijzen.

Kortom; ik stel voor dat het argument ‘Ik weet niet hoe ik dit aan mijn kinderen uit moet leggen’ bij deze geen geldig argument meer is. Er valt namelijk niets uit te leggen (behalve misschien waarom iemand zo’n mooie fontein laat verwaarlozen). En hoe eerder de volwassenen zich dat realiseren, hoe eerder de toekomstige generaties kunnen opgroeien zonder het gevoel te hebben dat ze zich misschien moeten schamen voor hun gevoelens.

P.s.: Mocht jij in het kader van de wetenschap je kind ook durven blootstellen aan deze levensgevaarlijke test, dan ben ik ontzettend benieuwd naar de antwoorden! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s