Fuzzie (boekrecensie)

Het boek ‘Fuzzie’ van de Nederlandse auteur Hanna Bervoets kwam per toeval op mijn pad. Ik had er al eens over gelezen, maar het trok destijds niet voldoende mijn aandacht. Toen ik een exemplaar tussen een stapel met afgeprijsde, beschadigde boeken zag liggen en de achterflap las, besloot ik de gok te wagen en het boek te ‘redden’.
Gelukkig maar.

In ‘Fuzzie’ volgen we vier verschillende verhaallijnen. De belangrijkste personage lijkt Maisie te zijn; een jonge studente die na een gebroken relatie probeert om uit te vinden wie ze is. Haar ex, Florence, is een kunstenares die moeite heeft om Maisie los te laten. Daarnaast volgen we Diek; een eenzame oudere man die probeert om zijn leven opnieuw invulling te geven door middel van internetdates. Tot slot lezen we over Stephan, die een verslagen indruk maakt en in een ongelukkige relatie vastzit.

Alle vier de personages hebben één ding gemeen; ze zijn teleurgesteld in de liefde. ‘Fuzzie ’is dan ook een ‘sprookje over de liefde’, maar dan niet zoals we gewend zijn.

De hoofdpersonen komen allemaal op een andere manier in het bezit van een klein, pluizig bolletje. Al snel komen ze erachter dat het bolletje tegen hen praat en raken ze er op gesteld.
Ze luisteren naar wat het bolletje hen te zeggen heeft en laten zich erdoor beïnvloeden.
Het bolletje stelt vragen, moedigt zijn eigenaar aan en laat er regelmatig prachtige filosofische gedachten en metaforen op los.
De lezer merkt dat de bolletjes allemaal dezelfde tekst hebben, maar dat elk personage die tekst anders interpreteert en er een eigen invulling aan geeft.

De vertellingen in de derde persoon worden afgewisseld met monologen van ‘Fuzzie’, die ook de lezer aan het denken zetten.
De schrijfstijl is prettig, vloeiend en makkelijk te volgen. Het boek bevat schitterende beeldspraak. Regelmatig heb ik me afgevraagd hoe het Bervoets is gelukt om deze metaforen neer te zetten en was ik lichtelijk jaloers op haar creativiteit en manier van denken.

In het begin is het even lastig inkomen als de verschillende personages worden voorgesteld, maar als je als lezer eenmaal aan hen gewend bent, lees je graag verder om te zien waar ‘Fuzzie’ hen brengt.
Tijdens het lezen heb ik me trouwens maar weinig afgevraagd waar de bolletjes nou eigenlijk vandaan kwamen. Het lukt Bervoets om de kleine pluizige balletjes op een dusdanig natuurlijke manier in het leven van de hoofdpersonen te introduceren, dat het niet ten koste gaat van de geloofwaardigheid.

Het boek heeft geen spectaculair einde of een bijzondere ontknoping, maar geeft ons een prachtig inzicht in de menselijke denk- en handelswijze; in hoe we dezelfde dingen anders op kunnen vatten dan de persoon naast ons, afhankelijk van de situatie of gemoedstoestand waarin we ons bevinden.
Persoonlijk heb ik ‘Fuzzie’ met veel plezier gelezen en heb ik geen moment spijt gehad van mijn aankoop. Dit boek is het lezen absoluut waard!

fuzziecover
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgever: Atlas Contact
ISBN: 9789025450267
Verschenen: april 2017

Een gedachte over “Fuzzie (boekrecensie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s