Het meisje in het ijs (boekrecensie)

‘Het meisje in het ijs’ is weer zo’n boek dat al ontzettend gehyped werd, voordat het op de markt kwam. De Britse schrijver, Robert Bryndza, schreef na dit boek nog vier delen met dezelfde hoofdpersoon, welke in zevenentwintig talen als warme broodjes over te toonbank vliegen. Hoog tijd dus om te zien of inspecteur Erika Foster ook ons nuchtere Hollanders kan bekoren.

Via een winactie op de Facebookpagina van Boekhandel De Kler deed ik een poging om dit boek in mijn bezit te krijgen. Uiteindelijk won mijn man – die normaal gesproken niets moet hebben van winacties – het boek, met zijn reactie dat het precies mijn verjaardag was en hij mij met dit extra cadeau wilde verrassen. Uiteraard heeft dat hem flink wat bonuspunten opgeleverd!

In ‘Het meisje in het ijs’ maken we kennis met de vrouwelijke inspecteur Foster. Na het trauma van een misgelopen politieactie waarbij haar man – eveneens agent – om het leven kwam, wordt ze naar Londen gehaald voor een zaak die de stad op haar grondvesten doet schudden.
Ingevoren in het ijs wordt een jonge vrouw aangetroffen en al gauw blijkt dat het om Andrea Douglas-Brown gaat; de dochter van een bekende politicus.
Foster krijgt de leiding over deze zaak, maar wordt tijdens haar onderzoek van alle kanten tegengewerkt. Enerzijds door collega’s die haar liever niet in deze functie zien omdat ze haar nalatigheid verwijten voor de actie die haar man en een aantal andere collega’s het leven kostte, en anderzijds door leidinggevenden en de familie van het meisje zelf, die bepaalde zaken liever in de doofpot laten.
Ondertussen loopt de moordenaar van Andrea nog vrij rond en als snel blijkt dat ook Erika niet veilig is. Zal het haar lukken om de moordenaar te vinden, zelfs als dit betekent dat er dingen aan het licht komen die Erika zelf in gevaar kunnen brengen?

Erika Foster is een stekt personage, dat Bryndza goed tot leven weet te brengen, dankzij de menselijke trekjes die hij haar heeft gegeven.
De schrijfstijl van Bryndza is vloeiend en makkelijk te volgen. De indeling van de hoofdstukken zijn duidelijk en de personages zijn goed uit elkaar te houden. De spanningsboog wordt constant strak gehouden, waardoor het moeilijk is om het boek aan de kant te leggen. Hoewel het plot niet heel verrassend is, zit het verhaal goed in elkaar en weet het de aandacht vast te houden.
‘Het meisje in het ijs’ is een ijzersterke thriller en belooft veel goeds voor de vier delen die in Nederland nog gaan uitkomen!

‘Het meisje in het ijs’ is de eerste in een serie boeken over inspecteur Erika Foster. Het vervolg: ‘De stalker in de nacht’ wordt in juni van dit jaar verwacht.

meisje-in-het-ijs-2

Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022582022
Verschenen: januari 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s