Achter gesloten deuren (boekrecensie)

‘Achter gesloten deuren’ is het debuut van de Engelse schrijfster B.A. Paris.
In deze thriller maken we kennis met Grace en haar man Jack. Hun huwelijk lijkt perfect; Jack komt over als een charismatische en charmante man en Grace als zijn liefhebbende vrouw die niets tekort komt. Al snel kom je tot de conclusie dat schijn bedriegt en dat Jack zich een stuk perfecter voor doet dan hij is. Het echtpaar draagt een groot geheim met zich mee, dat voor Grace een zaak van leven en dood kan betekenen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het heden en het verleden. Het verschil tussen deze twee tijdlijnen is duidelijk aangegeven en de schrijfstijl is over het algemeen helder en goed te volgen. Het komt een enkele keer voor dat Paris van de hak op de tak springt, waardoor je als lezer de draad even kwijt bent.
In de hoofdstukken die zich in het heden afspelen worden vaak gebeurtenissen aangehaald die vragen oproepen bij de lezer, welke daarna in ‘het verleden’ worden beantwoord.
Tijdens het verhaal wordt de kloof tussen heden en verleden steeds kleiner, tot op het punt dat deze twee elkaar bijna overlappen.

Grace komt over als een onafhankelijke en intelligente vrouw, die niet voor één gat te vangen is. Paris beschrijft perfect de dodelijke val waar zij in loopt en de manier waarop mannen zoals Jack het voor elkaar krijgen om dit type vrouw in de val te lokken en hen zo diep mee te sleuren in de draaikolk van huiselijk geweld, dat er geen uitweg mogelijk is. In dit boek is de situatie waarin Grace zich bevindt erg extreem, maar het maakt wel bewust van een issue waar nog steeds een taboe op rust en (te)veel vooroordelen over bestaan. Het onderwerp geeft de titel een dubbele lading; ‘achter gesloten deuren’ duidt zowel op datgeen dat verborgen is voor het oog van de omgeving, als op de manier waarop Jack Grace behandelt.
Jack is de perfecte omschrijving van een sadistische psychopaat. Ook zijn personage is zeer goed uitgewerkt, al blijft hij tot op een zekere hoogte toch op afstand van de lezer. Zijn handelingen zijn soms erg over the top en het is moeilijk voor te stellen dat dit ooit in het echte leven zou kunnen voorkomen.

Hoewel de spanningsboog niet heel hoog is, wil je als lezer toch verder blijven lezen om te zien hoe het afloopt. Het einde werd naar mijn mening teveel uitgekauwd en had korter gekund; als lezer weet je al snel tegen het einde wat er is gebeurd en toch wordt hier nog tot in detail over doorgezaagd.
Op zich is ‘Achter gesloten deuren’ een goed debuut, helaas blijft de B.A, Paris met deze schrijfstijl en het verhaal wat hangen op een ‘dertien-in-een-dozijn-thriller’. Afgelopen zomer verscheen haar volgende boek: ‘Gebroken’. Ook hier houdt Paris zich vast aan het onderwerp huiselijk geweld.
Of dit boek mij beter kan bekoren? Stay tuned and find out!

achter-gesloten-deuren-4

 

Auteur: B.A. Paris
Uitgever: AmboAnthos
ISBN: 9789026339394
Verschenen: juni 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s