Geen SAS-dag, maar SSIWWMHWO-dagen…

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen; sinds ik thuis zit, vliegen de kilo’s er aan. Niet dat ik nou de hele dag op de bank hang met een zak chips, maar ik ben nu eenmaal een Bourgondiër.

Nu moet je ook weten dat ik sowieso geen keukenprinses ben, maar tijdens mijn Burn-Out viel eten klaarmaken me echt heel zwaar en zo kwam het dus voor – iets vaker dan gezondheidstechnisch verantwoord – dat ik, nadat ik dochterlief had voorzien van een degelijke boterham, voor mezelf koos voor een makkelijke hap of ‘comfort food’.
Het feit dat ik nu Raadslid ben en mijn werk dus bestaat uit het lezen van stukken, het schrijven van teksten en het bijwonen van vergaderingen, draagt ook niet echt bij aan het behalen van de minimale aanbevolen dagelijkse beweging.

Vorige week stond ik (weer eens) in een boekhandel en ineens viel mijn oog op een boek van Sonja Bakker. “Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin”. Blijkbaar had ik even een black-out, want voordat ik het wist stond ik weer buiten, met een exemplaar van het boek in een papieren zakje.
Dus. Ik heb wel eens vaker van die aanvallen waarin ik ineens besluit dat ik moet afvallen, maar aangezien ik de ruggengraat van een regenworm heb, sneuvelen die pogingen altijd na een dag of twee. Als ik dat al red.
Thuis bladerde ik “Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin” nog eens door, noteerde wat ik nodig had en haalde dat in huis, zodat ik afgelopen maandag kon beginnen.
Eigenlijk ben ik dus de enige van ons gezin die moet afvallen. ‘Henk’ heeft namelijk de jaloersmakende eigenschap dat hij met een gerust hart een kilo M&M’s per weekend kan eten zonder zwaarder of ronder te worden en onze kleine meid vliegt nog net niet weg als je naar haar blaast. Maar ze zeggen altijd dat gedeelde smart halve smart is, dus als ik aan de ultra-gezonde hap ga, dan zij ook.

De eerste twee dagen kwam ik wonderbaarlijk goed door. Ik hield me keurig aan het menu en ik heb niet één keer gesmokkeld of gesnoept. Een hele prestatie in mijn opzicht.
Woensdag ging het echter mis. Er stond een broccoli-ovenschotel op het menu. Het recept zag er erg lekker uit en ik verheugde me er echt op, maar helaas liep de dag totaal niet zoals gepland. Alles wat mis kón gaan, ging ook daadwerkelijk mis. Met als resultaat dat ik om 5 uur, toen ‘Henk’ thuis kwam, compleet uitgeput was (ik heb de ziekte van Crohn, waardoor ik vaak snel moe ben) en ik nog niet eens aan de ovenschotel was begonnen die na de nodige voorbereidingen ook nog een half uur in de oven moest. Uiteindelijk besloten we dus maar om een paar diepvriespizza’s in de oven te gooien.
Diezelfde avond had ik weer een vergadering, waar ik ter afsluiting een blikje sinas (lees: suiker in een blikje) heb weggeklokt.
Kortom: de woensdag was compleet verSASt. (SAS staat voor Schijt Aan Sonja, heb ik me laten vertellen. Zo kun je dus blijkbaar zo nu en dan een SAS-dag inzetten).

Vol goede moed ging ik gisteren (donderdag) weer verder met het menu. Die avond zouden we volgens Sonja nasi eten, maar omdat ik daar de ingrediënten nog niet voor in huis had en voor de broccolischotel van de dag ervoor wel, besloot ik die in plaats van de nasi te maken.
Eerst had ik om 3 uur ’s middags nog een mini-vergadering. Toen ik thuis kwam, was het bijna half vijf. Ik had me voorgenomen om vandaag de ‘Degelijcke Huischvrouwe’ uit te hangen en het eten klaar te hebben als mijn man thuis kwam van zijn werk, dus ik begon direct met de voorbereidingen voor de ovenschotel. Zo snel ik kon mixte ik de ingrediënten en om kwart voor vijf schoof ik de schaal in de oven. Precies op tijd!
Helemaal trots op mezelf wachtte ik, zoals een ‘Degelijcke Huischvrouwe’ betaamt, braaf op de heer des huizes om hem zijn pantoffels en pijp te brengen (Echt? Nee, natuurlijk niet, dat mocht-ie willen!) en hem te vertellen over het feestmaal dat in de oven stond.
Maar toen ik even later de schaal uit de oven tilde, zag ik direct dat er iets mis was. In plaats van een lekkere schotel met knapperig korstje, leek de inhoud van de schaal meer op een soort soep.
Beteuterd roerde ik er met een lepel doorheen. En ik had me nog wel zo aan het recept gehouden!
Terwijl ‘Henk’ keek of er nog iets te redden viel – wat niet het geval was – pakte ik het recept erbij. Toen viel mijn oog op de hoeveelheid melk die erbij moest. SHIT.
In plaats van 50 ml, had ik in de gauwigheid alleen naar die vijf gekeken en niet naar het aantal nullen. Ik had met mijn domme hoofd dus 500 ml melk in de schaal gekieperd. Ik kon wel door de grond zakken van schaamte, terwijl ‘Henk’ me alleen maar heel hard uit stond te lachen.
Resultaat; we hebben uiteindelijk maar patat besteld. Dat hebben we ook nog eens binnen tien minuten weggeschrokt, omdat we ‘Truus’ op moesten halen die bij opa en oma at. Tijdens het wachten op de bezorger heb ik wel tien keer ‘sorry’ gezegd, waarop ‘Henk’ elke keer opnieuw in de lach schoot. Lekker dan.

Vandaag ben ik, ondanks dat het vrijdag de dertiende is, toch maar weer vol goede moed begonnen. Of verder gegaan, net hoe je het bekijkt. Ik ben in elk geval tot de conclusie gekomen dat ik geen SAS-dagen had, maar SSIWWMHWO-dagen. (Oftewel: ‘sorry-Sonja-ik-wilde-wel-maar-het-was-overmacht’-dagen.)
Ik troost me maar met de gedachte dat ik in elk geval nog niet heb gesnoept èn dat ik sowieso nog in mijn schoenen van tien jaar geleden pas. 😉
Voor vanavond staat er gekookte aardappel, een gehaktbal en groenten op het menu. Gelukkig kan daar weinig mee fout gaan, al weet je het nooit met mij in de keuken…

3 gedachtes over “Geen SAS-dag, maar SSIWWMHWO-dagen…

  1. Dieten.. breek me de bek niet open ;). Ik ben van het slag dat op gegeven moment ‘expres-per ongeluk’ het avondeten verknalt. Schrijft Sonja nog steeds eierkoeken voor, trouwens? (tot zo ver mijn Sonja-kennis – naast wat ik er zojuist van je heb bij geleerd).. Succes ermee, ik stel het nog even uit tot na het weekend 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s