Alles goed en wel (boekrecensie)

Als Julia het vreemdgaan van haar man zat is en dus van de één op de andere dag haar spullen pakt en vertrekt, blijkt dat ze dit niet heel goed heeft doordacht. Op zoek naar woonruimte, krijgt ze ineens een tip van een onbekende jongen. Hij weet een huis waar ze zolang kan wonen en waarvan de eigenaresse in een coma ligt. Julia mag op het huis passen, met de voorwaarde dat ze elke dag naar het ziekenhuis gaat om de oude vrouw te verzorgen. Als snel komt ze er achter dat mevrouw Smit veel meer is dan een oud vrouwtje in een coma en wordt Julia in een ingewikkeld web gezogen waarin iedereen van haar afhankelijk is.

Mirjam Oldenhave heeft al aardig wat kinderboeken op haar naam staan, waaronder de welkbekende ‘Mees Kees’-reeks, waarvan er ondertussen vier verfilmd zijn. Met ‘Alles goed en wel’ richt zij zich voor het eerst op de volwassen lezer.

Julia is drieënveertig als ze besluit dat ze genoeg heeft van haar man Stan en zijn buitenechtelijke avontuurtjes. Voor de zoveelste keer besluit ze van hem weg te gaan, maar deze keer echt. Al snel komt ze er achter dat het vinden van woonruimte geen makkelijke opgave is, zeker niet voor iemand zonder baan, met als enige talent tekenen en schilderen.
Toch is ze vastberaden om deze keer niet met hangende pootjes terug te keren.
Als ze zolang in het huis van mevrouw Smit mag wonen, maakt ze langzaam maar zeker kennis met alle personages die afhankelijk zijn van mevrouw Smit en daarmee nu dus ook van haarzelf.
Julia is een vrij herkenbaar personage; een vrouw die besluit dat ze lang genoeg haar eigen belangen opzij heeft gezet en nu besluit om voor zichzelf te kiezen. Ze komt voor een flinke uitdaging te staan en de situatie waarin ze zich bevindt roept aardig wat vragen op bij de lezer, maar uiteindelijk vallen al deze puzzelstukjes op hun plaats.

De verhaallijnen van de bij-personen worden bij de één wat beter uitgelicht dan bij de ander, maar in het verhaal wordt goed duidelijk waarom dit zo is. Als lezer kun je, nadat je de verbazing te boven bent, niet anders dan meeleven met de situatie waarin zij zich bevinden en begrip opbrengen voor het web waarin zij Julia meetrekken.
Vooral Veronique komt heel echt en oprecht over en wekt een mengeling van gevoelens op als haar achtergrondverhaal langzaam maar zeker bekend wordt gemaakt.

De schrijfstijl is heerlijk luchtig en wordt verteld vanuit de derde persoon, met Julia als uitgangspunt. De personages en hun dialogen komen natuurlijk over. Het is geen boek met een grote spanningsboog, maar zorgt er toch voor dat je door wilt blijven lezen om te zien hoe het met iedereen afloopt. ‘Alles goed en wel’ is geen standaard verhaal en kent vele originele en verrassende momenten.
Na het lezen van deze roman weet je één ding zeker; niets is wat het lijkt!

Ik dank Bol.com Lees Magazine voor het beschikbaar stellen van dit boek.

595c6180d24004.64208049.jpg
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgever: AmboAnthos
ISBN: 9789026340215
Verschenen: september 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s