Gewoon VolDaan (boekrecensie)

Daniëlle Zwanink, ook wel bekend als ‘VolDaan’, is gewichtsconsulente en trakteert haar Facebook-volgers regelmatig op hilarisch herkenbare columns over haar eigen strijd tegen de kilo’s. Deze teksten zijn nu gebundeld in het boek ‘Gewoon VolDaan’, waarin ze de lezer een openhartig kijkje geeft in haar eigen leven en haar gevecht om niet in een ongezond patroon terug te vallen. Omdat Daniëlle een plaatsgenoot van mij is – en omdat haar columns zo leuk zijn – volg ik haar al een tijdje en kon ik het dus niet laten om dit boek toe te voegen aan mijn collectie.

Laat ik beginnen met het volgende: ‘Gewoon Voldaan’ is géén zelfhulpboek. Het is ook geen boek waarin je met een belerend vingertje verteld wordt wat je wel en niet mag eten of wat je moet doen om een fitgirl te worden. Integendeel.
Het is een heerlijk luchtige compilatie van ongeveer tachtig columns – en vier recepten – over allerlei onderwerpen; van boodschappen doen tot bezoekjes aan de camping, van corrigerend ondergoed tot aan het verzinnen van smoesjes en van de overgang tot een praatje over poep, maar wel altijd met als rode draad het gevecht tegen overgewicht.
Ondanks (of eigenlijk juist dankzij) dit feit, slaagt Daniëlle er in om de lezer bewuster naar zijn/haar eigen eetpatroon te laten kijken, vooral omdat de teksten zo beschamend herkenbaar zijn. Door zich kwetsbaar op te stellen en te vertellen wat haar eigen zwaktes en valkuilen zijn, zet ze je aan het denken.

In haar columns is VolDaan verfrissend openhartig en deelt ze (bijna) alles. Ook de verdrietige momenten in haar leven en het gevaar om daarop te gaan troost-eten.
Omdat de toon allesbehalve autoritair is, komt de achterliggende gedachte dubbel zo hard binnen.
“Maar even voor alle duidelijkheid: ik mág alles, maar ik maak zelf de keuze of ik wel of geen gebak, chips enzovoorts neem. En weet je wat? Ik laat jou ook vrij in jouw keuze. Echt waar! Ik ben niet van de verjaardagspolitie.” (pagina 37 – ‘Eigen baas’)

Omdat de columns kort zijn, leent dit boek zich uitstekend om ‘snel tussendoor’ te lezen. Zelf had ik het hierdoor binnen 24 uur uit. Het nadeel daarvan is, dat het lijkt of er regelmatig in herhaling wordt gevallen. Maar als je in je achterhoofd houdt dat het hier om columns gaat die normaal gesproken met tussenpozen van enige dagen – of zelfs langer – geplaatst worden, is dit heel begrijpelijk en niet storend.

Al met al is dit een heerlijk boek om tijdens de komende warme dagen in de tuin met een lekkere cocktail – eeeh, ik bedoel natuurlijk glas water met schijfje citroen – in je hand te lezen. Het leest heerlijk weg en onbewust steek je er ook nog eens iets van op. Licht van tevoren wel je buren even in, want lachsalvo’s zijn absoluut gegarandeerd!

voldaan1.jpg
Auteur: Daniëlle Zwanink
Uitgever: ADOREMI
ISBN: 9789082646047
Verschenen: april 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s