Gezien de feiten (boekrecensie)

Het boekenweekgeschenk van dit jaar, de roman ‘Gezien de feiten’ van de Belgische auteur Griet op de Beeck, kreeg veel kritiek. Mede om die reden pakte ik het maar niet van de torenhoge ‘nog-te-lezen-stapel’ op mijn nachtkastje, ondanks het feit dat het boekje al een aantal keer bovenaan lag.
Had ik dat nu maar wel gedaan!

Dit boekje bewijst voor mij maar weer eens dat ik niet klakkeloos af moet gaan op de publieke mening. Waar vooraf gehypte en zeer aangeprezen boeken mij teleurstelden, werd ik door ‘Gezien de feiten’ juist verrast door de authenticiteit, de ruwheid en de verrassende originaliteit van het verhaal.

In dit verhaal van Griet op de Beeck maken we kennis met Olivia. Zij is eenenzeventig jaar als haar man overlijdt. In plaats van verdriet en gemis, voelt ze opluchting. Het is haar kans op een nieuw begin; eindelijk kan ze dingen doen die ze voor en door hem nooit eerder deed. Haar dochter Roos is echter helemaal kapot van het verlies van haar vader en projecteert dit tot in den treure op haar moeder. Als Olivia uiteindelijk voor haar eigen geluk kiest, kan Roos dat maar moeilijk accepteren.

Olivia is een sterke vrouw met een eigen wil. Ze heeft zichzelf jarenlang weggecijferd voor haar man en dochter, maar besluit nu om eens voor zichzelf te kiezen. Als ze tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland verliefd wordt op een man die jonger is dan zijzelf, is haar dochter zwaar verontwaardigd.
Tijdens het lezen heb ik me persoonlijk ontzettend geërgerd aan dochter Roos, die – ondanks haar goede bedoelingen – in mijn ogen behoorlijk egoïstisch is en geen rekening houdt met de gevoelens van haar moeder.
Als een auteur het voor elkaar krijgt dat de lezer op deze manier met de personages meeleeft of zich aan hen ergert, is dat in mijn ogen een teken dat de schrijver realistische rollen heeft neergezet.

Ondanks de 94 pagina’s, weet Griet op de Beeck in zeer korte tijd een helder beeld te schetsen van de onderlinge verhoudingen en leert de lezer Olivia zeer goed kennen. De schrijfstijl is makkelijk te volgen en laat ook de ruwe kanten van het leven zien. Niets wordt mooier gemaakt dan het is.

Het einde is zowel verrassend als explosief en geeft perfect de loop van het leven weer.
‘Gezien de feiten’ is zeker geen dertien-in-een-dozijn-boek en zal de lezer die tussen de regels door durft te lezen, zeker verrassen!

9200000088980626
Auteur: Griet Op de Beeck
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
ISBN: 9789059654334
Verschenen: maart 2018

2 gedachtes over “Gezien de feiten (boekrecensie)

    • Tsja, vanachter een laptop of telefoon reageren is natuurlijk heel makkelijk. Een boek schrijven is dat niet. Iets kan je smaak zijn of niet, maar dat is geen vrijbrief om maar alles te kunnen roepen en zeker niet op de persoon gericht. Veel mensen moeten daar nog de nuance in zien te vinden.

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s