Ik tel tot drie! (boekrecensie)

Wie Barry van de Klundert zegt, zal op niet veel begrijpende blikken kunnen rekenen. Maar zeg je ‘Barrel’, dan schieten de meeste mondhoeken omhoog.
Want Barrel, dat is die ene van die leuke Facebookstukjes, toch?
Inderdaad. En die leuke Facebookstukjes staan dus ook in een boek, naast nog heel veel andere leuke stukjes, die niet eerder zijn gepubliceerd.

Zelf volgde ik de grappige columns al een tijdje online, dus toen er een boek kwam, nam ik me voor om dat aan de hoge stapel op mijn nachtkastje toe te voegen. Het duurde even voordat het er van kwam, maar uiteindelijk was het dan zover en bracht de postbode mijn eigen gesigneerde versie van ‘Ik tel tot drie!’.

In deze bundel staan meer dan zeventig blogs. Allemaal even herkenbaar en allemaal met een even hoog ‘oh-ja’-gehalte. Ik had bij voorbaat hoge verwachtingen en dat is in mijn geval heel gevaarlijk, want de kans is groot dat het resultaat vervolgens tegenvalt.
Gelukkig was niets minder waar. Ik heb het boek namelijk met ontzettend veel plezier gelezen. Een paar keer hardop gelachen, een paar keer mijn man aangestoten – ‘Joh, dit zou jij kunnen zijn!’ – en een paar keer mezelf moeten aansporen om nu toch echt het boek weg te leggen en te gaan slapen. Na het volgende hoofdstuk dan.

‘Ik tel tot drie’ is echter niet alléén een verzameling van grappige columns. Het is ook een kijkje in het leven van een recent alleenstaande vader, hoe hij worstelt en overwint in het ouderschap. We volgen Barry vanaf het moment vlak na zijn scheiding, langs diverse obstakels, tot aan een nieuw begin; een nieuwe baan, een nieuwe liefde in zijn leven en we volgen zijn kinderen terwijl ze opgroeien. In meerdere hoofdstukken spat de liefde voor zijn kinderen van de pagina en al snel wordt duidelijk dat dit een vader is die alles voor zijn kinderen doet, ongeacht of zijn manieren pedagogisch verantwoord zijn, of misschien ietsje minder. Voor mij was zijn cynisme, denkwijze, manier van redeneren en reageren in elk geval een feest der herkenning. ‘Oooooh…. Dus ik ben niet de enige die zo doet/denkt/praat?’

De hoofdstukken zijn lekker kort en lenen zich perfect om zowel uitgebreid op de bank te lezen als tussen het in de gaten houden van je koters door. Barrels schrijfstijl is heerlijk luchtig, vol gezonde zelfspot en makkelijk te volgen. Er zit een duidelijke opbouw in zowel de verhalen als het gehele boek en meerdere keren blijkt hij ook nog eens de koning van de woordgrappen te zijn.

Van alle boeken die ik de laatste tijd heb gelezen – en dat zijn er heul, heul veul –heb ik om deze het meest moeten lachen. Kortom; mocht iemand nog twijfelen om dit boek aan te schaffen, ik zeg: DOEN! Je krijgt er – zolang er niet serieus iets mis is met je – zeker geen spijt van.

9789082646023
Auteur: Barrel (Barry van de Klundert)
Uitgever: ADOREMI
ISBN: 9789082646023
Verschenen: oktober 2017

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s